Voedingsweetjes

Voor én nadelen van koffie

Het eerste wat veel mensen doen als ze wakker worden is een kop koffie zetten. Even rustig wakker worden en wat cafeïne tot zich nemen om de dag goed te beginnen. Wist je dat er gemiddeld per dag 2,4 kopjes koffie wordt gedronken per persoon? En dat dus neerkomt op wereldwijd gemiddeld 2,25 miljard kopjes koffie per dag?! Een enorme hoeveelheid cafeïne dat dus per dag naar binnen wordt gegoten. Zelf vind ik zo nu en dan een kop Latte Macchiato heerlijk, maar dan wel cafeinevrij.

Ik kan namelijk zelf heel slecht tegen cafeïne. Ga er van trillen, zweten, wordt enorm onrustig en opgejaagd. Veel therapeuten die mensen met stress of angst klachten helpen adviseren dan ook als eerste om te stoppen met cafeïne. Een goed alternatief is thee. In veel kruidenthee zit geen cafeïne maar in zwarte, groene en witte thee wel want die worden gemaakt op basis van de blaadjes of knoppen van de theeplant en bevatten dus allemaal cafeïne. Zelf drink ik graag rooibos of verse gemberthee.

Maar even genoeg over thee…We hadden het over koffie.

Weetje: Koffiebonen zijn in werkelijkheid de pitten van de koffiebes. Deze bes bestaat uit een schil, vruchtvlees, pergamino (harde schil die de koffieboon beschermt) én meestal twee koffiebonen. Het woord “boon” is dus niet helemaal gepast!

Weetje: De gehele koffieproductie komt voor 99% van twee soorten koffieplanten: de Coffea Arabica (Arabica) of Coffea Canepohra (Robusta). Vaak worden deze ook met elkaar gemixt.

Naast water en thee, staat zwarte koffie in de Schijf van Vijf. Koffie zonder suiker past volgens het Voedingscentrum in een gezond eetpatroon. Het advies is om niet meer dan 4 kopjes koffie per dag te drinken. Voor zwangeren vrouwen is dit maximaal 2 koppen per dag.

Ik zal hieronder even de voor en nadelen opsommen van koffie:

Voordelen:

1: Vetverbranding

Koffie heeft invloed op je stofwisseling, je metabolisme. Een hoge stofwisseling zorgt ervoor dat je meer energie verbrandt – en daarmee meer vet. Ook hier geldt niet meer dan de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 4 koppen per dag.

2: Verminderde kans op diabetes type 2

Koffiedrinkers lopen een duidelijk verminderd risico op het krijgen van diabetes type 2, een ernstige ziekte die wereldwijd zo’n 300 miljoen mensen treft.

3: Energiebron

Het drinken van koffie levert energie op. Hierdoor zou je een betere concentratie kunnen hebben en meer focus hebben op je werk.

4: Verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

5: Antioxidanten

Koffie is een bron van antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen het lichaam helpen zich te ontdoen van vrije radicalen, een type afvalproduct dat het lichaam van nature produceert als gevolg van bepaalde processen. Vrije radicalen zijn giftig en kunnen ontstekingen veroorzaken.

6: Langer leven

Het drinken van koffie gekoppeld aan een langere levensduur en tot 20-30% lager risico op voortijdige sterfte.

7: Verlagen bepaalde kankersoorten

Uit analyses van wereldwijd onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er sterk bewijs is dat koffie het risico op darmkanker, baarmoeder- en leverkanker kan verlagen.

Nadelen:

1: Onrust en angst

Sommige mensen worden (net als ik) onrustig van cafeïne. Koffie kan de afgifte van het stresshormoon cortisol verhogen. Ook wordt een langdurig hoog cortisolgehalte in verband gebracht met diabetes en overgewicht.

2: Verhogen LDL-Cholesterol

In koffie zitten de stoffen cafestol en kahweol. Deze kunnen het LDL-Cholesterol verhogen. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe gezonder, omdat er dan minder van de stoffen cafestol en kahweol in zit. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.

3: Aanslag op je lever

Koffie kan een aanslag op je lever zijn. Onze lever wordt dagelijks geconfronteerd met tal van gifstoffen, waarvan koffie er één is. Enzymen in de lever hebben het druk met het onschadelijk maken van gifstoffen. Hoe ouder we worden, hoe minder leverenzymen we meestal hebben.

4: Koffie is verslavend

 Als je zonder zit, kun je ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn en vermoeidheid krijgen. Bovendien heb je ook steeds meer nodig voor hetzelfde resultaat. 

5: Slapeloosheid

We weten dat cafeïne krachtig inwerkt op de chemische boodschapper adenosine, een neurotransmitter.  Adenosine is een rustgevende neurotransmitter, die slaap en rust in de hand werkt. Met dit evenwicht wil je eigenlijk niet rommelen.

6: Hoge bloeddruk

Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.

7: Hoofdpijn

Het regelmatige gebruik van minimaal 230 mg cafeïne per dag kan bij mensen met een gevoeligheid voor cafeïne hoofdpijn veroorzaken. Verstandig is sowieso altijd naast je kop koffie een glas water te drinken.

Conclusie: Je kunt dus gewoon blijven genieten van je dagelijkse kopje koffie, het liefst wel houden aan de maximale hoeveelheid van 4 kopjes. En merk je dat je er toch onrustig van wordt of een slechte nachtrust ervaart, stop dan eens even en kijk of er wat veranderd in je lichaam een geest…

No Comments
Previous Post
25 maart 2022
Next Post
25 maart 2022

Related Posts